În urmă cu 35 de ani, cutremurul devasta în câteva secunde Craiova. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa, iar peste 800 de persoane au fost rănite. Mişcarea puternică, care a îngrozit la acea vreme Bănia a avut loc la ora 21 şi 22 de minute. Seismul din 1977 a avut 7,2 grade pe scara Richter şi a durat 56 de secunde.
Tot oraşul era în beznă, iar de jur împrejură nu auzeai decât urlele şi ţipete ale oamenilor disperaţi.Oamenii îşi mai aduc aminte şi acum prin ce clipe de coşmar au trecut pe data de 4 martie 1977 „Am crezut că mor atunci. Totul se zguduia puternic şi abia am reuşit să fug din casă. A fost o catastrofă. Nici nu vreau să mă mai gândesc dacă ar mai avea loc un astfel de cutremur ce am face. Doamne fereşte de asa ceva“, a spus Tudora Cojocarul, în vârtsă de 76 de ani.
Zona centrală era toată un dezastru. Calcanele clădirilor înalte distruseseră imobilele mai joase. Dinspre Unirii, Muzeul de Artă părea mutilat, îşi aminteşte actualul director al instituţiei, pe atunci muzeograf. Lucarna căzuse peste balcon, care era pe jumătate dărâmat „Era sinistru, tot oraşul era în beznă. Am luat-o pe fie-mea în braţe, cu saltea cu tot, şi am ieşit din casă. Erau momente groaznice. N-am plâns atunci, dar acum plâng când îmi aduc aminte de Doina Badea, cu care eram bun amic, de Petre Dragu, ucişi de cutremur. Vedeam la televizor cum dezgropau zeci de oameni de sub dărâmături”, a povestit caricaturistul Gabriel Bratu.
Ce blocuri din Iaşi se pot prăbuşi la un cutremur de peste 7 grade Richter
Solidaritatea şi umorul oltenesc i-au pus pe oameni pe picioare. Pe Unirii circula o anecdotă cu o familie care, pe 5 dimineaţa, s-a trezit cu pat cu tot în vitrina magazinului deasupra căruia locuia, iar în autobuze se cânta “Ce te legeni blocule, fără ploaie, fără vânt, cu faţada la pământ.”
Şi, ca o ironie a sorţii, spune bibliotecara F