Pentru Uniunea Europeană, vremea relaxării fiscale s-a încheiat. După trei ani grei de criză, din păcate trebuie să strângă și mai tare cureaua și să cheltuie banul public cu atenție maximă. România nu face excepție, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusă în deciziile privind cheltuielile bugetare, spune analistul financiar Bogdan Baltazar.
“În condițiile în care investițiile nu mai sunt prioritatea statului român, este cu atât mai important ca autoritățile să facă eforturi mult mai susținute pentru a atrage investitori privați, în special investiții străine care să aducă și bani la buget și care să creeze locuri de muncă, atât de necesare în vremuri de criză”, mai declară consultantul financiar Bogdan Baltazar.
Declarația a fost făcută în contextul în care România a semnat la Bruxelles Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul uniunii economice și monetare. Prin disciplina fiscală pe care o impune, tratatul este văzut ca un instrument care să ducă șa creştere economică durabilă, ocuparea forţei de muncă, competitivitate şi coeziune socială în Uniunea Europeană. În același timp, aceeași disciplină fiscală riscă să limiteze disponibilitatea statelor semnatare către investiții. “Este trist și revoltător faptul că România nu are proiecte “la cheie”, gata să pornească, iar investițiile străine directe sunt în cădere liberă. Știu un singur proiect major care poate fi implementat rapid, îl știe toată lumea, e vorba de proiectul minier de la Roșia Montană, o investiție directă de două miliarde de dolari. Totuși, răspunsul autorităților, oricare ar fi el, trenează de ani buni. Ce semnal dă România investitorilor, prin această lipsă de decizie? O țară în dezvoltare are nevoie de industrie, nu putem să supraviețuim doar prin construcția de mașini a celor de la Dacia”, susține Bogdan Baltazar.
Importanța industriei, în spe