Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a adresat o Scrisoare deschisă ministrului sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Colegiului Medicilor din România (CMR).
În scrisoarea deschisă se arată între altele lipsa unor medicamente de pe piaţa farmaceutică respectiv Dacarbazina, Bleomicin, Vinblastina, Dactinomicina şi a altor medicamente oncologie ieftine ca Tisplatin, Tamoxifen şi se solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale reglementarea acestei probleme pentru a putea respecta protocoalele terapeutice. Scrisoare a fost adoptată în urma întâlnirii de sâmbătă pe tema problemelor legate de medicamente specifice oncologice şi circuitul acestora. Preşedintele societăţii, prof. dr. Florinel Bădulescu, a subliniat că lipsa citostaticelor de bază din protocoalele terapeutice care sunt ieftine pun probleme.
El a accentuat că sunt ghiduri terapeutice care trebuie respectate. ‘Nu trebuie să tratăm bolnavii în funcţie de ce avem, ci conform protocoalelor terapeutice’, a spus preşedintele societăţii. El a adăugat că problemele sunt foarte grave de şapte ani, iar Programul de cancer trebuie să însemne şi profilaxie primară, secundară aşa cum prevedea Ordinul 760/2003 care presupune depistarea precoce a cancerului, dar care nu este aplicat.
Prof. dr. Florinel Bădulescu a mai spus că nu se respectă ghidurile de standardizare, de cele mai multe ori, pacienţii nu au acces la RMN, computer tomograf şi PET/CT. Potrivit specialistului, situaţia nu este mai bună nici în domeniul radioterapiei, nu se ştie unde funcţionează şi câte aparate funcţionează şi mulţi pacienţi pleacă în străinătate pentru iradiere, pe sume mari. Profesorul Bădulescu a subliniat necesitatea existenţei unui program coerent în acest domeniu şi organizarea mai multor centre de paliaţie. În ceea ce priveşte tratamentele cu medicamente, pr