Greenpeace a luptat intotdeauna - si va continua sa lupte - impotriva energiei nucleare, deoarece este un risc inacceptabil pentru mediu si pentru umanitate. Singura solutie este de a stopa extinderea energiei nucleare, precum si inchiderea centralelor nucleare existente. Sursa imagine: care2.com
Greenpeace a lansat vineri o harta online interactiva, care ilustreaza toate reactoarele nucleare functionale din lume, impreuna cu estimari ale numarului de victime in cazul unui dezastru similar celui de la Fukushima, posibil la oricare dintre aceste reactoare.
Afisand cele peste 400 de reactoare, harta interactiva arata ca sute de milioane de oameni locuiesc in vecinatatea acestora si ar putea fi grav contaminate, necesitand evacuare in eventualitatea producerii unui accident nuclear.
Harta interactiva, care contine date din revista Nature, poate fi accesata de pe site-ul Greenpeace, precum si din Facebook si Twitter si permite utilizatorilor sa se atentioneze unii pe altii de riscul unui accident nuclear din imediata apropiere.
„Am lansat aceasta harta interactiva pentru ca oamenii sa afle exact cat de aproape se afla de urmatorul Fukushima si pentru ca ei sa se poata avertiza unii pe altii in ceea ce priveste riscurile,” declara Aslihan Tumer, reprezentant al campaniei de energie sustenabila, din cadrul Greenpeace International.
Greenpeace este de parere ca decizia Japoniei de a organiza evacuarile pornind de la mici zone geografice circulare din jurul centralei de la Fukushima a fost nepotrivita, pentru ca radiatiile nu se raspandesc in mod uniform, ci prin coridoare, deplasarea fiind influentata de factori precum circulatia maselor de aer si topografia zonei.
Un dezastru nuclear ar putea necesita evacuarea oamenilor chiar si de la cateva sute de kilometri de un accident.
Instrumentul online dezvoltat de Greenpeace arata numarul