Inventiile asigura progresul medicinii, deci sistemul nostru de sanatate nu poate intra in colaps, pentru ca mereu inventeaza cate ceva. De pilda apa calda, care lipseste din multe spitale, a fost inventata recent de Ministerul Sanatatii. Iar mersul pe jos, de la o coada pentru medicamente la alta, s-a inregistrat la OSIM. Lasand gluma la o parte, sa recunoastem ca noutatile de care vorbesc oficialii guvernului sunt vechi de cand lumea medicala romaneasca.
Pacientul englez, sa spunem, fiindca am vazut filmul, nu trebuie sa plateasca serviciile pe care i le furnizeaza statul. Neamtul, daca si-a achitat asigurarea, primeste tot ce are nevoie de la spital sau de la farmacie. Pentru ca unii mai sareau calul, abuzand de aceste servicii ”gratuite”, vesticii au introdus o coplata, simbolica, de cativa euro. La noi, pacientul plateste din greu, nu doar simbolic. Coplata exista, deci, nu mai trebuia inventata, ci doar oficializata. Doar jumatate din consumul de medicamente este acoperit de asigurari, deci pacientii scot din buzunar 50 la suta din valoarea tratamentului asa-zis ”gratuit”. In spitale vii cu pastilele si spirtul de acasa. Veniturile medicilor sunt, in cea mai mare parte, acoperite tot de pacienti, odata cu micile sau marile atentii care trec dintr-un buzunar in altul.
Initial, s-a spus ca taxa se aplica de la 1 ianuarie, iar coplata va fi de 5 lei pentru o vizita la medicul de familie si la specialist, de 15 lei pentru o vizita la domiciliu si de 100 de lei pentru o internare. Se mai promitea ca primariile sau ministerele de resort vor plati pentru cei cu venituri reduse, pentru copii, studenti sau someri. Probabil, de aici au venit si greutatile si intarzierile. Cert este un singur lucru: nu putem scapa de coplata, fiindca este prinsa in acordul cu FMI, pentru acest an.
Daca tot este inevitabila, ar putea avea pacientii romani un beneficiu d