Cutremurul din '77 i-a surprins pe specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care nu aveau echipamente de alarmare şi care nu se aşteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter. Acum, INFP înregistrează seismul cu 30 de secunde înainte, iar instalaţiile cu risc sunt blocate.
Potrivit lui Mărmureanu, Institutul Național pentru Fizica Pământului dispune acum de echipamente moderne care înregistrează mişcarea tectonică cu 30 de secunde înainte de a se produce cutremurul.
Advertisement
Totodată, la patru secunde la la producere, INFP ştie care este magnitudinea cutremurului din Vrancea. După sesizarea cutremururului sunt blocate automat instalaţiile cu risc, respectiv Centrala de la Cernavodă, instalaţiile de pe Platforma la Măgurele, Centrala de Cercetări Nucleare Piteşti şi Centrala de la Turnu Severin.
Agenția Agerpres a publicat astăzi un istoric al cutremurului care a zguduit România pe 4 martie 1977. Mâine se împlinesc 35 de ani de când Bucureștiul a fost transformat într-un șantier plin de disperare, moloz și cadavre.
Epicentrul s-a situat în Munţii Vrancei, cea mai activă zonă seismică din România, la adâncimea de 94 de kilometri.