O păstrăvărie într-o zonă turistică şi câţiva stupi de albine „unşi“ cu un marketing de calitate sunt exemple de afaceri care nu se împiedică de criza economică.
Ioan Iov este un târgoviştean care a lucrat o viaţă în construcţii. Probabil că asta ar fi făcut şi acum, dacă nu rămânea şomer şi nu era nevoit să găsească o soluţie pentru a-şi face viaţa mai uşoară. Răbdător, ingenios, a reuşit să întocmească un plan de afaceri şi să obţină fonduri europene pentru a-şi deschide o păstrăvărie într-o zonă înţesată de pensiuni turistice. Rezultatul? Cele nouă tone de peşte pe care le-a produs anul trecut nu au fost suficiente pentru cererea pe care a avut-o.
La câteva sute de kilometri distanţă, în Prahova, un alt antreprenor a reuşit să îndulcească criza economică cu un business cu miere de albine. Şi-a botezat produsul „miere sinceră" şi îl vinde la târguri, la comandă, chiar şi românilor din străinătate.
Timp de 32 de ani, Ioan Iov a lucrat în construcţii. Nu se vedea făcând altceva, atât era de îndrăgostit de meseria sa. Şi totuşi, acum le dă dâmboviţenilor lecţii privind creşterea păstrăvului, deşi nu a urmat decât un curs de scurtă durată la Braşov. Întreprinzătorul a construit la poalele Bucegilor, în comuna Moroeni, o păstrăvărie cu o capacitate de 18 tone de peşte anual. Este singura unitate de acest fel care funcţionează în judeţul Dâmboviţa.
Păstrăvărie cu bani de la UE
Iov ne-a povestit că totul a început ca un hobby. În 2007 a hotărât să amenajeze câteva bazine unde să crească păstrăv pentru consumul familiei. Pasiunea s-a transformat într-un job în toată regula, după ce a fost trimis în şomaj.
La început, dâmboviţeanul s-a folosit de economiile pe care le avea. După doi ani, a aflat că Uniunea Europeană finanţează proiecte piscicole şi, cum nu mai avea resurse, s-a hotărât să încerce. „Contractul p