Procurorii DIICOT critică instanţele care l-au achitat pe demnitarul interlop \"Dom’ Costel\": \"Raţionamentele folosite au fost orientate în mod exclusiv spre exonerarea de răspundere penală a inculpaţilor, care, în cele din urmă, sunt transformaţi în victimele părţilor vătămate\". Sursa: EVZ
Raportul de activitate al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) critică, printre altele, instanţele care l-au achitat pe fostul director general al ANIF din cadrul Ministerului Agriculturii, Costel Iancu, cunoscut şi sub numele de "Dom’ Costel", demnitarul interlop. Acuzat de trei infracţiuni de răpire, Iancu a fost achitat, pe rând, de Tribunalul Dolj, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
“Există o contrarietate de necontestat între probele administrate în dosar şi starea de fapt reţinută de către instanţe. (...)Raţionamentele folosite au fost orientate în mod exclusiv spre exonerarea de răspundere penală a inculpaţilor, care, în cele din urmă, sunt transformaţi în victimele părţilor vătămate", se precizează în Bilanţul DIICOT.
"Concluzionăm că, în mod greşit, pe baza unui probatoriu incomplet şi cu ignorarea unor probe certe, s-a dispus achitarea inculpaţilor pentru toate infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată", se încheie documentul DIICOT.
Judecătoarea lui Hayssam
EVZ a scris că Iancu a fost judecat "cu celeritate", trei instanţe româneşti achitându-l, pe rând, până când decizia a rămas definitivă şi irevocabilă, în doar doi ani şi jumătate.
Doi dintre cei trei magistraţi ai Curţii Supreme care au judecat dosarul "Dom’ Costel" s-au pensionat pe parcursul procesului, pentru ca din completul care a luat decizia finală să facă parte şi Sofica Dumitraşcu, judecătoarea care l-a eliberat pe Omar Hayssam, înainte ca acesta s