Roma a fost centrul lumii civilizate acum două mii de ani. Din anumite puncte de vedere, este și acum. Tocmai de aceea, mi-am dorit cel mai mult să văd Roma pentru vestigiile Imperiului Roman, unul dintre subiectele mele preferate din istorie. Așa că în prima zi de vacanță la Roma, adică într-o sâmbătă, m-am apucat de vizitat ruine. Am început cu Forul lui Traian, am trecut pe la cel al lui Cezar, apoi pe la Hadrian și la August. N-a fost mult de mers, pentru că ele sunt pe aceeași stradă, Fori Imperiali.
Apoi am luat aminte la ce m-a sfătuit ghidul National Geographic și am început turul antic nu la Colosseum, ci la colina Palatin, unde coada era mult mai mică la biletele care permiteau accesul pe leagănul civilizației romane, apoi pe locul unde se află vestigiile epocii de maximă înflorire, adică Forul Roman, și apoi la cea mai impunătoare amintire a Romei Antice, Colosseum-ul. Prețul: 12 euro. Cam mult, mi-am spus când am început să vizitez ruinele Romei republicane. Mi-a mai trecut lipsa de chef când am ajuns la casa lui August, primul împărat roman, care era de o modestie proverbială.
Apoi am vizitat Forul Roman, plin de urme ale împăraților, de la Nero la Septimiu Sever și Galba.
Dar impresia cea mai puternică mi-a lăsat-o Colosseum-ul. Mult mai mare pe interior decât pe dinafară, te face să te simți mic și neînsemnat față de impunătoarea arenă și catacombele aflate la vedere. Dar cel mai mult m-a impresionat ideea că mă aflam într-un loc unde au murit milioane de oameni pentru distracția altora, în inimia civilizației acelor vremuri. Adică văzusem suficiente filme cu gladiatori, iar Gladiatorul, unul dintre filmele mele preferate, chiar conținea scene dintr-un Colosseum recreat pe calculator, însă de-abia aflat în acel loc mi-am pus problema cruzimii acelor lupte.
Apoi am văzut Arcul lui Constantin, aflat lângă Colosseum, după care am