În 2011, costurile cu forţa de muncă au crescut cu aproape 10%, însă majorarea salariului mediu net pe economie a fost de numai 7%.
Eforturile angajatorilor de a-şi acoperi costurile cu manopera au crescut cu 9,7% în trimestrul al patrulea din 2011 faţă de acelaşi trimestru din 2010, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Practic, oamenii de afaceri au cheltuit cu aproape 10% mai mult pentru plata forţei de muncă, dar tot din statisticile oficiale reiese că nu toţi banii daţi de patroni au ajuns la salariaţi: creşterea medie a salariilor nete a fost, în aceeaşi perioadă (2011), de numai 7,2%.
Asta înseamnă, potrivit analiştilor şi liderilor patronali, că presiunea fiscală asupra forţei de muncă a fost mai mare în 2011 faţă de 2010. Fenomenul are două efecte negative: pe de-o parte, salariaţii au primit în plus mai puţin decât puteau să primească, iar de cealaltă parte, angajatorii au dat mai mulţi bani fără ca angajaţii să beneficieze pe deplin de acest efort financiar.
Manopera din servicii s-a scumpit cel mai mult
Principalele domenii economice (nonbugetare) în care se regăsesc cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă - cheltuielile angajatorilor - sunt tranzacţiile imobiliare (15,9%), serviciile (14,9%) şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, respectiv cercetarea (11,5%). În aceleaşi sectoare însă, salariile încasate de angajaţi au crescut cu 10%, până la cel mult 14%.
Decalaje maxime la stat
În sectorul bugetar, ca urmare a salarizării diferite aplicate în cei doi ani pentru personalul plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă astfel: în sănătate şi asistenţă socială cu 18,8%, în administraţia publică - cu 14,5% şi în învăţământ - cu 12,7%. Tot aici se regăsesc însă şi cele mai mari diferenţ