Sute de avioane de hârtie vor decola din nou, mâine, de la ora 16.00, la Bucureşti, în cea de-a treia etapă de calificare la Campionatul Mondial de Avioane de Hârtie. Cei care doresc să participe sunt aşteptaţi pentru înscrieri începând cu ora 15.00, la Sala de sport din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, aflată pe bulevardul Lacul Tei.
Concursul va începe la ora 16.00, studenţii bucureşteni urmând a-şi dovedi iscusinţa în pilotarea avioanelor de hârtie. Ei vor intra astfel în cursa pentru finala mondială Red Bull Paper Wings, care va avea loc în zilele de 4 şi 5 mai, la Salzburg (Austria), în Hangar 7.
Participanţii pot opta pentru una sau toate categoriile de concurs: distanţă de zbor, durată de zbor şi zbor acrobatic. La finala mondială, în fiecare dintre cele trei categorii va fi prezent câte un român.
Calificările locale vor continua la Braşov, Timişoara, Cluj Napoca şi Iaşi.
Ponturi despre cum să construieşti un avion de hârtie:
• Centrul de greutate dictează direcţia în care va zbura avionul. Asigură-te că acesta este cât mai în faţă, împăturind hârtia la vârf.
• Aripile trebuie să fie plate şi subţiri. Trebuie evitată orice neregularitate a aripii.
• Împăturind partea din capăt a aripilor, poţi influenţa direcţia de zbor a avionului; pentru un efect şi mai puternic, adaugă eleroane.
• Forma de "Y" a aripilor este decisivă pentru stabilitate. Avioanele care nu au această formă tind să se rotească în jurul axului longitudinal şi să se prăbuşească.
• În multe competiţii, hârtia standard folosită este A4, 80g/m2. Cu toate că o hârtie mai uşoară nu intră în discuţie, pentru zboruri extreme unii experţi preferă o greutate mai mare: deţinătorul recordului mondial, Ken Blackburn, consideră că o greutate de 96 g/m2 este perfectă pentru zboruri lungi.
Mai multe informaţii, precum şi reg