Vehiculul spaţial Cassini al NASA a detectat ioni de oxigen molecular în jurul lui Dione, unul dintre sateliţii Saturnului, scrie The State Column.
Conform specialiştilor, descoperirea confirmă faptul că Dione este înconjurat de o atmosferă foarte subţire, la fel de rarefiată ca atmosfera Pământului la 480 de kilometri înălţime. De altfel, cercetătorii spun că, la nivelul solului, atmosfera lui Dione este de cinci mii de miliarde de ori mai rarefiată decât a Pământului.
"Acum ştim cu siguranţă că, pe lângă inelele lui Saturn şi satelitul Rhea, şi Dione este o sursă de oxigen molecular. Acest lucru arată că prezenţa oxigenului este destul de comună pe Saturn şi sateliţii săi şi că el poate apărea în urma unui proces care nu implică forme vii", explică Robert Tokar, membru al echipei Cassini şi şeful cercetării de faţă.
Cercetătorii cred că oxigenul de pe Dione provine din fotoni solari sau particule energetice care "atacă" suprafaţa gheţoasă a satelitului şi eliberează moleculele de oxigen, dar nu exclud şi alte posibilităţi, notează sursa.
"Până acum, specialiştii nu ştiau sigur nici măcar dacă Dione e suficient de mare pentru a susţine o exosferă, dar această descoperire face satelitul mult mai interesant pentru cercetători, care vor continua să îl studieze", a declarat Amanda Hendrix de la NASA.
Prin descoperirea de faţă, Dione se alătură altor corpuri din sistemul nostru solar, cum ar fi Pământul, Venus, Marte sau satelitul Titan al lui Saturn, care au atmosferă, însă, în cazul acestora, atmosfera este mult mai densă decât pe Dione sau Rhea.
Robert Tokar a precizat că descoperirea oxigenului molecular pe Dione nu este o "surpriză uriaşă", având în vedere că telescopul Hubble detectase deja ozon în jurul satelitului. Totuşi, descoperirea actuală, făcută în urma apropierii la doar 500 de km de suprafaţa lui Dione, ar putea r