Benjamin Netanyahu urmează să fie primit luni la Casa Albă de Barack Obama. În centrul discuţiilor dintre premierul israelian şi preşedintele american se află programul nuclear iranian. În ajunul întâlnirii descrise de observatori drept "crucială pentru stabilitatea mondială", Obama a militat pentru o soluţie diplomatică la această criză şi a regretat că "se vorbeşte prea mult despre război".
Discursul lui Barack Obama în faţa adunării AIPAC, principalul lobby pro-israelian din Statele Unite, survine în contextul în care de câteva săptămâni se tot vorbeşte despre o posibilă intervenţie militară israeliană, pentru a pune capăt programului nuclear iranian. Israelul se simte ameninţat şi ar dori să lovească regimul de la Teheran, până nu va fi prea târziu. O undă verde din partea aliatului american ar fi utilă, iar un sprijiin american ar fi şi mai binevenit.
Cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale, Obama caută să evite însă orice conflagraţie ce ar putea pune în pericol economia americană. Echilibrul geopolitic din Orientul Apropiat şi preţul petrolului ar putea fi zdrunciate de o eventuală intervenţie militară israeliană în Iran. De unde şi declaraţia lui Barack Obama de duminică seară. "Mai există loc pentru diplomaţie", a spus el. Totodată, însă, şeful Casei Albe a declarat că la nevoie, este dispus "să utilizeze forţa, pentru a proteja Statele Unite şi interesele lor". De asemenea, preşedintele american a promis că va "sprijini Israelul în momentele cruciale".
Reacţionând imediat după această intervenţie, Benjamin Netanyahu s-a declarat satisfăcut de faptul că gazda sa de luni a reafirmat că "toate opţiunile sunt pe masă". Premierul israelian, care după cum se ştie nu întreţine relaţii foarte cordiale cu preşedintele democrat american, a salutat şi faptul că "Obama a recunoscut că Israelul trebuie să se poată apăra singur împotriva