Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară de la Bucureşti a scăzut în februarie la un minim al ultimelor opt luni, de 33 miliarde de euro, în condiţiile în care interesul pentru leu al străinilor s-a redus constant în ultimele luni. Scăderea este de 7% faţă de prima lună a anului, când volumul tranzacţiilor ajunsese la 35,4 miliarde de euro, pe fondul vânzărilor de valută efectuate de bănci pe fondul trecerii la standardele internaţionale de contabilitate (IFRS).
Tranzacţiile mai mici din februarie au fost reflectate şi de stabilitatea cursului de schimb, cotaţiile variind într-un interval foarte îngust de 4,34-4,36 lei/euro. Piaţa valutară atinsese un vârf de circa 43 miliarde de euro în lunile octombrie şi noiembrie pe fondul volatilităţii ridicate a cursului generată de tensiunile de pe pieţele financiare externe. Toamna trecută a adus cele mai mari volume tranzacţionate în perioada de criză pe piaţa valutară de la Bucureşti, dar acestea au fost încă departe de vârful istoric de 59 miliarde de euro înregistrat în octombrie 2008, pe fondul unui atac speculativ asupra leului.
În fiecare zi, băncile cumpără şi vând valută fie în relaţiile cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţiile. În total, în februarie tranzacţiile derulate de bănci au însumat zilnic, pe medie, 1,57 miliarde de euro, din care operaţiunile interbancare au însemnat 346 milioane de euro. Restul au fost operaţiuni cu clientela. Piaţa valutară a înregistrat şi în septembrie un deficit de valută din operaţiunile derulate de bănci cu clientela (segment în care sunt incluşi însă şi clienţii străini). Astfel, vânzările zilnice de valută au fost, pe medie, cu 20 milioane de euro mai mari decât cumpărările de la clienţi.
Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară de la Bucureşti a scăzut în februarie la un minim al ultimelor opt luni, de 33 miliard