Costurile cu manopera au crescut cu aproape 10% în trimestrul al patrulea din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010, însă creşterea salariului mediu pe economie a fost de numai 7% în anul 2011. Asta înseamnă că, deşi angajatorii plătesc mai mult pentru prestaţia salariaţilor, banii nu ajung la angajaţi, ci în vistieria statului.
Datele raportate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că pe principalele activităţi ale sectorului economic (non-bugetar), cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă – respectiv cheltuielile angajatorilor – s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (15,9%), alte activităţi de servicii (14,9%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11,5%). Creşterile cele mai mici au avut loc în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (2,19%), respectiv distribuţia apei, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (5,03%).
În aceleaşi sectoare, însă, salariile încasate de angajaţi au crescut cu 10%, până la cel mult 14%.
Statul plăteşte cel mai bine
În sectorul bugetar, ca urmare a salarizării diferite aplicate în cei doi ani pentru personalul plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) astfel: în sănătate şi asistenţă socială cu 18,8%, în administraţie publică cu 14,5% şi în învăţământ cu 12,7%.
Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 9,7%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 10,05%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 9,75%, respectiv 10,04%.
Trimestrul IV: manopera din servicii s-a scumpit cel mai mult
Potrivit IN