Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, luni, referindu-se la situaţia Univeristăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, că este de neacceptat să se înfiinţeze facultăţi exclusiv din raţiuni etnice sau din raţiuni care ţin de echilibrul politic al coaliţiei guvernamentale, potrivit Mediafax.
"Este de neacceptat să încălcăm grav autonomia universitară, un principiu care funcţionează de mai bine de o mie de ani în Europa. Ni se pare de neacceptat să discutăm despre înfiinţarea de facultăţi exclusiv din raţiuni etnice sau din raţiuni de echilibru al unei coaliţii guvernamentale", a spus Voicu.
El a precizat că şi USL va avea o poziţie pe această temă.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, în legătură cu discuţiile cu UDMR, că acestea sunt specifice unei relaţii în interiorul coaliţiei şi că este firesc, dacă unul dintre parteneri simte că trebuie să fie mai convingător, să procedeze aşa cum face UDMR.
Întrebat dacă PDL se simte "strâns cu uşa" de UDMR prin condiţiile pe care Uniunea le pune pentru a rămâne în coaliţie, Voinescu a răspuns: "Nu, nicio secundă. Asemenea momente sunt specifice unei relaţii în interiorul coaliţiei, până la urmă suntem împreună, dar avem interese specifice, nu contrare."
El a spus că este firesc ca un partener din coaliţie să procedeze aşa cum face UDMR.
Vicepremierul Marko Bela afirma, în urmă cu zece zile, că alegerile de la UMF, în urma cărora a fost desemnat un nou rector - Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF.
El declara că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, "anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba m