De multe ori, aceşti copii sunt diagnosticaţi cu ADHD şi trataţi ca atare, dar simpla rezolvare a problemei respiratorii i-ar face mai puţin agitaţi.
Micuţii care sforăie sau care au dificultăţi respiratorii în somn au un risc cu 40-100% mai mare să dezvolte probleme comportamentale până la vârsta de 7 ani., arată un studiu publicat în revista Pediatrics. Medicii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein al Universităţii Yeshiva din New York au analizat 11.000 de copiii pe baza declaraţiilor făcute de părinţii lor.
Statisticile spun că unul din zece copii sforăie, iar 2-4% suferă de apnee de somn, adică de întreruperea respiraţiei pentru 10-30 de secunde, în mod repetat, în timpul nopţii. La originea acestor probleme stau hipertrofiile amigdaliene sau adenoidiene (polipii).
Citeşte şi:
Sforăi şi ţi se opreşte respiraţia în somn? Ai risc crescut de accident vascular cerebral!
Asist. univ. Raluca Grozăvescu, specialist în psihiatria copilului: „Exigenţele şcolare crescute scot în evidenţă dificultăţile copiilor cu ADHD“
Lipsa de oxigen este una din cauze
Problemele respiraţiei în timpul somnului afectează creierul prin mai multe mecanisme: scad cantitatea de oxigen care ajunge la celulele cerebrale, întrerupe procesele de refacere a organismului şi dezechilibrează balanţa neurotransmiţătorilor cerebrali. „De multe ori, părinţii uită să menţioneze acest aspect medicului, şi mulţi copii primesc diagnosticul de ADHD, inclusiv tratamentul medicamentos. De fapt, rezolvarea problemei respiratorii va duce la o îmbunătăţire aproape imediată a comportamentului“, este de părere Marianne Davey de la Societatea Britanică de Sforăit şi Apnee de Somn.