Pactul fiscal european a fost semnat de toţi şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană cu excepţia Cehiei şi Marii Britanii, însă nu a durat mult până la apariţia pericolelor pentru visul Germaniei de a întări disciplina bugetară în Europa într-o perioadă în care continentul se îndreaptă spre recesiune. Spania şi-a majorat semnificativ ţinta de deficit bugetar, sfidând astfel propunerile Comisiei Europene, iar Fondul Monetar Internaţional a avertizat că programul de bailout destinat Irlandei riscă să deraieze din cauza crizei datoriilor din zona euro.
Premierul ceh Petr Necas a avertizat că pactul fiscal european ar putea crea "tensiuni politice artificiale" în UE. "Suntem dezamăgiţi, va fi un summit special al zonei euro fără participarea permanentă a ţărilor din afara uniunii monetare. Din punctul nostru de vedere, aceasta va crea tensiuni politice artificiale, un fel de diviziuni între blocul celor 17 ţări euro şi celelalte 10 state ale UE", a afirmat Necas pentru Financial Times. El a menţionat că este nemulţumit că pactul fiscal nu include mecanisme care să forţeze statele să-şi ţină sub control datoriile, nu doar deficitele bugetare.
În Spania, guvernul condus de premierul Mariano Rajoy a revenit asupra promisiunilor făcute Comisiei Europene pentru reducerea deficitului bugetar. Rajoy a anunţat că pregăteşte un proiect de buget pentru anul acesta în care deficitul este redus la 5,8% din PIB, faţă de 4,4% din PIB cât s-a stabilit iniţial. Modificarea, care are una dintre cauze deteriorarea rapidă a economiei, vine după ce la începutul săptămânii guvernul a anunţat un deficit de 8,5% din PIB pentru anul trecut, ţinta fiind de 6%, potrivit The Wall Street Journal.
O surpriză pentru comunitatea europeană vine din partea Olandei, care a anunţat că deficitul bugetar va depăşi din nou, în 2013, pragul tolerat de zona euro. Liderii