Doar 2.000 de MW eolieni au loc în sistemul energetic şi deja sunt în funcţiune 1.140. Cine vrea să prindă un loc trebuie să se grăbească.
Numărătoarea inversă pentru investitorii care vor să instaleze turbine eoliene în România a început. Reţeaua energetică este atât de slabă încât poate prelua doar a opta parte din proiectele care sunt deja în stadiu avansat cu autorizaţiile. Transelectrica, operatorul de transport şi sistem, a emis avize şi a semnat contracte de racord la reţea pentru proiecte care însumează 16.400 de MW.
Până acum, oficialii Transelectrica spuneau că sistemul poate prelua în condiţiile actuale 3.000-4.000 de MW eolieni. Însă, la începutul săptămânii trecute, un reprezentant al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a susţinut că, de fapt, reţeaua noastră poate prelua doar 2.000 de MW.
„Am făcut un studiu de fezabilitate pentru a vedea câte centrale eoliene poate prelua reţeaua de transport în România. Reţeaua nu poate prelua mai mult de 2.000 MW, doar dacă se fac investiţii substanţiale. Trebuie să înţelegem că investiţiile sunt esenţiale pentru a garanta siguranţa reţelelor", a declarat Louis Borgo, senior banker în Departamentul Power and Energy al BERD, la seminarul ZF Power Summit.
2012 - an crucial
„Noi vrem ca Transelectrica să ne lămurească unde anume este nevoie de investiţii pentru a nu exista congestii în reţea", a punctat reprezentantul BERD.În prezent sunt instalate în România parcuri eoliene de 1.140 de MW şi numărul lor creşte încontinuu. Asociaţia Română pentru Energie Eoliană se aşteaptă ca, până la finele acestui an, capacitatea instalată să se dubleze. Ceea ce înseamnă că, potrivit datelor BERD, sistemul românesc nu mai poate prelua şi alte parcuri eoliene în afara celor care vor fi puse în funcţiune în acest an.
Însă Transelectrica a emis deja avize de racord la reţea