Preşedintele american Barack Obama a câştigat încrederea alegătorilor promiţând că rezolvă o problemă socială arzătoare a Statelor Unite, ţară aflată anul trecut în pragul unui default din cauza datoriilor prea mari, aceea a şomajului ridicat.
Rata şomajului s-a redus de la aproape 10% la 8,3%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, însă din motive îngrijorătoare, scrie Bloomberg Businessweek. Mulţi economişti susţin că pe măsură ce economia SUA îşi revine, tot mai mulţi oameni care nu mai sunt încadraţi în forţa de lucru vor fi încurajaţi să caute din nou locuri de muncă. În aceste condiţii, rata şomajului ar urma să crească chiar dacă sunt înfiinţate locuri de muncă.
Banca Barclays sugerează însă că majoritatea celor care au renunţat să mai caute de muncă nu vor reveni în rândurile forţei de lucru. Ideea reprezintă o veste rea pentru societate, deoarece, dacă este adevărată, înseamnă că un grup de salariaţi sprijină o armată mai mare de persoane neincluse în câmpul muncii, precum pensionarii, oamenii cu handicap, copiii sau prizonierii. "Istoria arată că reintrarea în rândurile forţei de muncă a jucat, în cele mai bune cazuri, un rol tangenţial în dinamica ratei şomajului, şi nu sunt motive pentru care de data aceasta să fie diferit", se arată în raportul Barclays.
Banca anticipează că rata şomajului va continua să scadă la 7% până în 2013. Însă raportul angajaţi-populaţie va fi cu aproximativ patru puncte procentuale sub nivelul de vârf anterior crizei. Numărul locurilor de muncă s-a majorat probabil pentru a treia lună consecutivă în februarie, cu 210.000, potrivit unei analize a Bloomberg. Numărul salariaţilor a crescut cu 243.000 în ianuarie, cel mai mult în cele nouă luni anterioare. Mai mulţi angajaţi înseamnă cheltuieli mai mari din partea populaţiei. Aceste cheltuieli au o pondere de 70% în economia americană, însă