Seful ANAF, Sorin Blejnar, a tinut sa sublinieze luni seara ideea ca verificarea veniturilor bogatilor nu face parte din campania Puterii de castigare a alegerilor.
"Acest control al averilor trebuie sa fie o arma a statului, nu a Puterii. Puterea este trecatoare", a declarat seful ANAF, la Realitatea TV.
Blejnar a precizat ca vor fi verificate persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei, sumele declarate la Fisc, iar acestea vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
Marile averi din Romania, luate la control de ANAF
"Acum avem posibilitatea de a verifica un patron bogat, care conduce o masina scumpa, insa care are o firma falimentara, odata cu schimbarea Codului Fiscal", a mentionat Blejnar.
El a pus accent pe ideea ca pentru Fisc nu conteaza cat de mare este averea, ci daca aceasta este declarata. Pentru verificarea bogatilor se vor folosi mai multe mijloace, precum schimbul de informatii cu mai multe institutii, precum primarie sau banci.
De asemenea, se vrea ca impozitarea bunurilor sa devina un obicei pentru cei bogati.
"Vrem sa la aducem la cunostinta ca e mai bine sa le fie impozitate veniturile in Romania, pentru ca sa-si faca oricand o plata cu cardul, fara ca sa fie atentionati, ulterior, de catre Fisc", a explicat Blejnar.
"Noi nu vanam artisti sau fotbalisti, ci orice categorie socio-profesionala care nu isi plateste taxele. Vointa Guvernului Boc ne-a dat posibilitatea de a utiliza metodele indirecte de control si speram ca vom reusi sa redimensionam veniturile, pe baza cheltuielilor", a continuat acesta.
El a spus ca se va face o analiza de risc, pe baza careia se va intocmi o lista ce ii va cuprinde pe cei care nu isi declara veniturile. Iara daca diferenta dintre cele r