Calea Grivitei este unul dintre cele mai valoroase bulevarde din Bucuresti datorita cladirilor de patrimoniu care se afla de-a lungul sau. Pe segmentul cuprins intre Calea Victoriei si Gara de Nord se afla peste 53 de cladiri clasate ca monumente istorice. Strada insasi are acest statut intre Calea Victoriei si Hotel Ibis, aproape de Gara de Nord. Desi avea toate calitatile sa devina una dintre cele mai frumoase zone din centrul orasului, cu mici pravalioare, boutique hoteluri si cinematografe, cum a fost in perioada interbelica, peste acest loc s-a asternut nepasarea si mizeria. Cu exceptia catorva institutii publice, aproape toate cladirile, fie sunt parasite, fie sunt locuite de tigani si se afla intr-o stare avansata de degradare. Ministerul Culturii si Primaria Capitalei, institutii care ar trebui sa vegheze la protejarea patrimoniului construit, nu au nicio strategie pentru a ameliora situatia.
Cum intri pe Calea Grivitei, din Calea Victoriei, pe partea dreapta se afla Muzeul Colectiilor si cladirea ASE, ambele proaspat restaurate. Imediat dupa ele este spitalul Carol Davila si un fost institut de proiectare, prafuite de trecerea timpului, insa in stare destul de buna. Vizavi sunt cateva cladiri monument istoric, construite la sfarsitul secolului XIX - inceput de secol XX, amestecate cu blocuri interbelice si comuniste. Toate sunt ponosite, cu tencuiala cazuta. Pe colt, la intersectia cu strada Budisteanu, se afla un teren viran, plin de baltoace, tomberoane si panouri publicitare, care foloseste drept parcare.
Peisajul apocaliptic incepe dupa intersectia cu bulevardul Dacia. Chiar pe colt, pe partea stanga, la numarul 33, se afla o cladire construita in 1930, care seamana leit cu magaziunul Victoria. Pe fata are bulina rosie, fiind incadrata in clasa I de risc seismic. Alaturi se afla mai multe casute, construite la sfarsitul sec XIX-inc