Presa americană, care critică "falsele alegeri" în urma cărora Vladimir Putin a câştigat preşedinţia rusă duminică, aprecia luni că această "încoronare" marca "sfârşitul putinismului", relatează AFP.
Autocraţia care a prevalat (în Rusia) în cursul ultimului deceniu a murit deja. Singura problemă este ce va urma şi când", scrie Washington Post, la o zi după alegerile câştigate de Vladimir Putin cu paroximativ 64 la sută din voturi.
Amintind că opoziţia şi observatorii consideră că scrutinul a fost marcat de fraude, Washington Post încearcă să facă o paralelă cu China.
"Clasele medii rusă şi chineză nu vor mai tolera să fie excluse din deciziile politice în următorii zece ani. Dovada este că la Moscova zeci de mii de persoane au protestat în stradă pentru a denunţa fraudele comise la alegerile legislative din decembrie", "sfârşitul putinismului" nu este departe, preconizează cotidianul.
Mai prudent, New York Times a explicat că "noi manifestaţii sunt prevăzute" pentru a denunţa fraudele, dar a preferat să lase să vorbească ruşi nemulţumiţi de aceste alegeri pe care unii le califică drept o "ruşine".
Dacă pentru Wall Street Journal "încoronarea lui Putin" era un caz încheiat "de mult timp", una dintre cheile succesului său o reprezintă poziţia sa antiamericană.
"Preşedintele Obama a mizat pe o relansare a relaţiilor cu Rusia, crezând că va duce la o colaborare mai vastă. Dar Putin s-a opus sancţiunilor severe împotriva Iranului, l-a sprijinit pe dictatorul sirian şi a ameninţat că va îndrepta rachete spre Europa dacă rachetele de apărare americane sunt desfăşurate împotriva Iranului", notează Wall Street Journal.
"Mişcarea anti-Putin este una dintre veştile cele mai îmbucurătoare din ultimii ani din Rusia, dar falsele alegeri de duminică arată că tranziţia spre democraţie este încă lungă", conchide cotidianul financiar.
@N