Preţul mediu al petrolului ar putea atinge anul aceste un nivel record, de circa 123 de dolari pe baril, cu 10% peste nivelul de la sfârşitul anului trecut, însă tensiunile dintre Iran şi Occident ar putea majora preţul până la 200 de dolari pe baril, reiese dintr-o analiză Erste Goup, acţionar majoritar BCR, cea mai mare bancă din România după active.
"Preconizăm un preţ mediu de 123 de dolari pe barilul de ţiţei Brent în 2012", a precizat Ronald Stoeferle, analist materii prime în cadrul Erste Group.
Preţul petrolului a crescut în 2011 pe fondul tensiunilor răspândite anul trecut din Maroc până în Iran, aşa-numita "primăvară arabă". Regiunea produce aproape 30 de milioane de barili pe zi (mb/zi) şi exportă peste 21 de mb/zi, susţin experţii băncii austriece.
De ce ar putea creşte preţul petrolului în 2012
Printre factorii care vor influenţa preţul petrolului se numără creşterea ofertei monetare şi epuizarea surselor uşor de exploatat, susţin analiştii Erste.
"După părerea mea, nivelul maxim al extracţiei globale de petrol convenţional a fost deja depăşit. Deşi presupun că metodele de extracţie neconvenţionale ar putea compensa această situaţie într-o mare măsură, sursele uşor de exploatat au fost epuizate deja în mare măsură", a explicat Stoeferle.
Un alt factor important identificat de experţii Erste este "pragul de rentabilitate al preţului petrolului", respectiv preţul plătit de producători pentru un baril de petrol. Astfel, dacă Arabia Saudită, cel mai mare exportator din lume, are nevoie de un preţ al petrolului de numai 80 de dolari pe baril pentru a ajunge la un buget echilibrat, în Rusia, al doilea cel mai mare exportator mondial, nivelul va fi de 126 de dolari anul acesta. Prin urmare, mulţi exportatori vor avea nevoie de un preţ mediu al petrolului de cel puţin 80-90 de dolari.
Mai mult, capacităţile de stocare ale