De fiecare dată când un octogenar ori nonagenar celebru îşi sărbătoreşte ziua de naştere, apare întrebarea: \"Care e secretul longevităţii?\" Ion Iliescu, spre exemplu, a împlinit recent 82 de ani, este în formă şi se laudă cu sănătatea lui de fier. Sursa: FOTO: Agerpres
EVZ: Ce determină longevitatea?
Luiza Spiru: Viaţa lungă fără independenţă nu are nicio valoare. Longevitatea şi independenţa formează ceea ce se numeşte îmbătrânire fericită. Independenţa înseamnă să nu fii asistat, să poţi să judeci cu mintea ta, să poţi să beneficiezi de propriile picioare. Longevitatea înseamnă de fapt a trăi mult, bine şi independent.
Cât de importantă este moştenirea genetică?
Aceasta reprezintă doar o parte din ceea ce înseamnă îmbătrânire sănătoasă. Ne naştem cu un bagaj gentic, dar genele noastre interacţionează de-a lungul înregii vieţi cu factorii de mediu. Longevitatea înseamnă, în primul rând, modul în care creierul nostru îmbătrâneşte. Chiar dacă din punct de vedere biologic avem o vârstă, creierul nostru poate să aibă o vârstă mai mare decât cea biologică datorită istoriei de viaţă încărcate pe care o pot avea unii dintre noi.
Cum influenţează viciile îmbătrânirea?
Toate viciile, toate formele de dependenţă, sunt localizate la nivel cortical într-un singur loc. Sunt foarte puţini oameni care sunt cu adevărat echilibraţi. Tot ceea ce în viaţa noastră implică lipsa măsurii, nu se întoarce decât ca un bumerang asupra sănătăţii noastre.
Viciul înseamnă un dezechilibru la nivelul mediatorilor cerebrali şi afectează tot ceea ce înseamă activitate cotidiană, activitate nocturnă, afectează somnul. Toate acestea duc la alterarea stării generale de sănătate şi la dezvoltarea de boli cronice, care de foarte multe ori au aspecte ireversibile.
Cât de importantă este starea de spirit?
Logevivii nu prea sunt o