63,42%, atât ar fi întrunit Vladimir Putin din voturile valabil exprimate la prezidenţialele de duminică din Federaţia Rusă. Şeful său de campanie a declarat după anunţul Comisiei Electorale că este evident pentru toată lumea că nu va mai avea loc un al doilea tur de scrutin.
A fost preşedinte al Federaţiei Ruse din 2000 până în 2008 şi singurul lucru ce l-a împiedicat să continue a fost Constituţia. I-a trebuit o pauză în care s-a jucat de-a premierul, dar nimeni nu poate contrazice afirmaţia că în această perioadă tot Vladimir Putin a fost omul forte al Rusiei. Şi acum începe un nou mandat de şef al statului, de data aceasta de şase ani. În mod evident, contracandidaţii lui Putin au contestat rezultatul. Ghenadi Ziuganov a afirmat că a avut loc un scrutin al al hoţilor, absolut necinstit. Liberalul Vladimir Rijkov a spus şi el că alegerile ar fi fost nelegitime. Dincolo de aceste declaraţii, 100.000 de oameni s-au strâns duminică în apropierea Kremlinului pentru a sărbători victoria lui Putin care a spus cu lacrimi în ochi că a câştigat în luptă dreaptă.
Noul-vechiul număr 1 al unei Rusii schimbate (Die Welt)
Vladimir Putin devine, re-devine, aşadar preşedinte al ţării sale. Dar oricât de paradoxal ar suna, acest vot poate reprezenta sfârşitul sistemului Putin în Rusia.
Să-l ignorăm puţin pe Dmitri Medvedev, pentru că aşa este normal, şi să privim realitatea în faţă. Putin îi succede tot lui Putin la Kremlin. Dar sistemul pe care el îl reprezintă şi-a epuizat utilitatea şi sensul existenţial. Până astăzi, contractul social rusesc se baza pe creşterea bunăstării prin creşterea preţurilor la petrol. În urmă cu 12 ani, ţiţeiul se vindea cu 8 dolari butoiul, astăzi preţul a crescut de 10 ori.
Tot azi, cine merge de la aeroport către Moscova stă blocat în trafic pe o autostradă cu 12 benzi şi vede reclame numai la produse oc