Creșterea prețului țițeiului a înlocuit situația financiară a Greciei în topul îngrijorărilor investitorilor, se arată într-un nou raport al Hong Kong and Shanghai Banking Corporation Holdings (HSBC), acesta avertizând că, dacă această tendință de creștere va persista, redresarea economică fragilă în lumea dezvoltată va fi dată peste cap, în timp ce piețele emergente vor fi afectate de inflație.
Prețul țițeiului a crestcut la un nou nivel record în euro și în lire sterline și se apropie vertiginos de vârful de 147 de dolari pe baril atins în 2008, în principal datorită creșterii tensiunilor în legătură cu Iranul și programul nuclear al acestei țări, anunță CNBC.
Citește aici topul principalelor zece țări care oferă cea mai ieftină benzină
Vor reprezenta resursele energentice ale Somaliei o soluție pentru stăvilirea creșterii prețului țițeiului? Află răspunsul aici
Problema iraniană
Stephen King, economistul-șef al HSBC, a declarat în cadrul acestui raport că sancțiunile contra Iranului au provocat, deja, o scădere a furnizării, care la rândul său, s-a reflectat în creșterea prețurilor produselor petroliere.
Multe alte probleme în legătură cu Iranul sunt de natură să îngrijoreze, a declarat acesta: „Iranul și-a dezvoltat, sau nu, capacitatea de a construi arme nucleare? Va urma, oare, un război cu Israelul, sau chiar cu Statele Unite? Va încerca Iranul să închidă strâmtoarea Ormuz?”
Rezultatul politicilor monetare neconvenționale
King argumentează, însă, că majorarea prețului țițeiului nu este doar rezultatul tensiunilor geopolitice.
O explicație pentru creșterea recentă este și rezultatul impactului politicilor monetare neconvenționale de facilitare cantitativă, iar în cazul în care masa monetară va crește în mod constant, valoarea acestea va scădea”, a declarat acesta.
„Acest arg