Şeful statului vecin e convins că presa internaţională şi diplomaţii străini au vrut să ajute la o "lovitură de stat" menită să îi slăbească prestigiul şi să îl înlăture. "Washington Post" avertizează că e nevoie de Radio Europa Liberă în Ungaria, altfel "modelul" unguresc ar putea fi preluat de ţări vecine precum România şi Slovacia.
La o reuniune a partidului de la guvernare, Fidesz, premierul Viktor Orban avertiza, la mijlocul lui februarie, că a existat o tentativă de lovitură de stat şi de înlăturare a sa de la putere, mişcare ce ar fi avut sprijinul diplomaţilor străini şi presei occidentale.
La aceeaşi reuniune, Orban a avertizat, potrivit "Magyar Nemzet", că presa internaţională a fost folosită în acest scop. El a acuzat CNN că şi-a dedicat mult timp de emisie special pentru a-l critica. Cotidianul "Nepszabadsag" scrie, la rândul său, că Orban ar fi declarat că relatările CNN despre Ungaria au încercat să creeze impresia că influenţa sa a scăzut. În plus, diplomaţii străini care menţin legături cu guvernul precedent, socialist, au încercat să-şi folosească relaţiile pentru a slăbi respectul pentru şeful guvernului de la Budapesta.
În ciuda atacurilor concertate, atacul a fost respins, s-a bucurat premierul ungar.
Apoi, în ultimele săptămâni, au apărut şi acţiuni concrete. Chiar dacă ungurii încă pot urmări prin diverse modalităţi CNN, canalul a fost scos din pachetul oferit de cel mai mare provider de televiziune prin cablu. Şi, în ciuda protestelor, Klubradio, un canal popular de dezbateri, nu a mai primit licenţă şi va fi redus la tăcere în această primăvară, se arată într-un articol publicat în "Washington Post".
Drept urmare, arată autorii articolului - Mark Palmer, Miklos Haraszti şi Charles Gati - Ungaria are nevoie din nou de Radio Europa Liberă.
După ce democraţia de stil occidental, pluralist, a dispărut din Ungaria,