Secretarul Ligii, Valentin Alexandru, şochează: "Legea nu e pentru spectatori, e pentru huligani!". Specialiştii în drept nu găsesc nici o justificare legală pentru reţinerea bannerului. În logica federalilor, "Mitică la cumetrie" e un mesaj la fel de periculos: rămîne de aflat unde e buba, prenumele "Mitică" sau orice cuvînt care rimează cu "puşcărie"?
Unde se termină libertatea şi unde începe infracţiunea? E întrebarea care se conturează cu tuşe tot mai groase în ultima vreme şi care, în fotbalul românesc, a căpătat contur evident sîmbătă seară: la meciul Dinamo-Gaz Metan, pe Naţional Arena, cearşaful din tribune pe care scria "Mitică la brutărie" a fost reţinut de BGS.
Care bannere sînt permise pe stadioanele din România, ce mesaje sînt interzise în Liga 1, cine şi după ce criterii hotărăşte?
Ce spun Regulamentele şi Legea
Vorbind despre îndatoririle clubului organizator, ROAF prevede la art. 61, al.1, următoarele obligaţii care se referă şi la accesul cu bannere pe stadioane. Se regăsesc şi în Legea 4, cînd e vorba de obligaţiile spectatorilor:
q) să interzică afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionate
r) să interzică amplasarea bannerelor sau a altor mijloace de publicitate vizuală pe gardul care delimitează suprafaţa de joc de tribună sau în orice alte locuri care împiedică fie buna vizibilitate a jocului de către spectatori, fie asigurarea unei intervenţii oportune, în caz de necesitate.
Unde se încadrează, aşadar, un banner cu mesajul "Mitică la brutărie"? Nu poate fi vorba de denigrarea ţării, de xenofobie, ură naţională, rasială sau religioasă. Să fie