Anunţate din martie, majorările de preţ şi-au făcut apariţia din februarie. Preţurile cresc de la o zi la alta în Brintex, iar scumpirile nu se vor opri aici
Depozitul en-gros din Brintex este principalul loc de aprovizionare pentru micii retaileri. De aici provin carnea, fructele, legumele şi ouăle şi o parte din brânzeturile pe care le găsim zilnic în micile alimentare. În urmă cu trei săptămâni, un bax de banane de 18 kilograme costa aici 60 de lei. Acum costă 100. Kilogramul de clementine era 3 lei, iar cel de mandarine 3,5, iar acum sub 3,8 - 4 lei nu mai găseşti decât calitatea a II-a. Chiar dinainte de scumpirile anunţate pentru 1 martie, preţurile au luat-o razna. „Anul ăsta a fost mai dificil decât anii trecuţi. Cartofii i-am luat azi cu 60 de bani, dar săptămâna trecută erau 50 de bani. Morcovii au fost 1 leu, acum i-am luat cu 1,4 -1,5 lei. Arpagicul l-am luat cu 6 lei săptămâna trecută, acum e 8 lei”, a declarat un patron de alimentară. Scumpirile au toate şansele să intre în istorie. „În alţi ani nu au fost creşteri atât de mari ca anul ăsta. Nici măcar de Paşte, când vorba aia, oricum se caută”, ne spune un alt comerciant.
Cu 50 de bani/săptămână
În fiecare săptămână, legumele şi fructele se scumpeau cu minim 0,5 lei, valoare pe care unii retaileri de cartier o amortizau pentru a-şi păstra clienţii. Cea mai mare majorare a preţurilor s-a simţit însă la ouă. De la 0,35 lei, cu cât se putea achiziţiona o bucată, la începutul lui februarie, preţul a ajuns acum la 0,7 lei. „Ouăle s-au scumpit, preţul e dublu. Acum o lună erau 35-40 de bani. Acum a ajuns şi la 85 de bani. Chiar azi la radio am auzit că spaţiul pentru găini trebuie să fie mai mare. Tocmai de aceea multe ferme s-au închis”, ne spune Alexandru Ionciu, un alt patron de alimentară. Scumpirile s-au imprimat şi ele pe bonurile de casă, care sunt mai scurte decât în