China estimeaza o crestere economica de 7,5% in acest an, privind spre o expansiune mai sustenabila inainte de schimbarea liderilor prevazuta in toamna si pe fondul incetinirii economiei globale, relateaza BBC.
Premierul Wen Jiabao a prezentat noua tinta la inceputul Congresului National al Poporului.
In ciuda tintei stabilite de 8% care a caracterizat ultimii 8 ani, China a avut in aceasta perioada ritmuri de crestere mai mari, fapt care a cauzat probleme cu inflatia si a adancit inegalitatile de venituri. Anul trecut, Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 9,2%, in timp ce in anul 2010 a avut o expansiune de 10,4%.
Oficialii chinezi au afirmat ca stabilitatea economica este o prioritate nationala in acest an, chiar daca in toamna este planificata schimbarea liderilor.
''Doresc sa subliniez ca am stabilit o rata mai redusa de crestere economica; noi speram sa orientam oamenii din toate sectoarele sa se concentreze in munca lor pe accelerarea transformarii modelului de dezvoltare economica si sa faca dezvoltarea economica mai sustenabila si eficienta'', a mentionat Wen.
Analistii considera ca pachetul de stimulare introdus dupa criza financiara globala din 2008-2009 a contribuit la bula imobiliara si la cresterea inflatiei. Preturile mai mari, in special cele ale alimentelor, au produs recent neliniste in China.
In anul 2011 inflatia a fost de 5,4%, peste tinta estimata de guvern de 4%. De asemenea, tinta pentru anul 2012 a fost stabilita tot la 4%.
''Economia Chinei intampina noi probleme. Exista o presiune care apasa cresterea economica. Preturile raman la un nivel ridicat. Reglementarea pietei imobiliare este intr-o etapa cruciala'', a adaugat Wen.
O alta tinta importanta stabilita de guvern este cresterea cererii interne, in special a consumului intern, care sa as