De succesul lui Vladimir Putin în alegerile preşedinţiale de ieri nu s-a îndoit nimeni, având în vedere popularitatea imensă de care se bucură în rândul electoratului. Succesul lui la conducerea ţării, al cărei preşedinte a fost deja de două ori, nu este însă garantat.
Putin a mai fost preşedinte al Rusiei între 2000 şi 2008, dar pentru că legea din acea perioadă nu-i dădea dreptul la al treilea mandat, l-a promovat la şefia teorectică a statului pe Dmitri Medvedev, el mulţumindu-se temporar cu funcţia de premier. Nimeni nu a contestat însă că adevăratul conducător al ţării a rămas tot Putin.
Elita conducătoare a început însă să-l prefere din 2010 pe Medvedev, problemă care a creat tensiuni între el şi premierul său, scrie The Guardian.
"Până la sfârşitul anului 2010, tensiunile ajunseseră la cote alarmante şi erau exacerbate de faprul că ei nu discutau despre această problemă", a afirmat Gleb Pavlovski, fost consilier la Kremlin. Putin s-a asigurat însă că legea fundamentală este modificată pentru a-i permite candidatura pentru al treilea mandat de preşedinte. El a declarat toamna trecută că intenţiona însă de acum patru ani să candideze din nou, dar şi-a păstrat planul secret.
Analiştii apreciază însă că fostului agent KGB îi va fi imposibil să menţină statu quo-ul actualului regim, pe care mulţi ruşi îl văd corupt în întregime, notează postul american de televiziune CNBC.
Înaintea alegerilor de ieri era evident că Putin a slăbit controlul mediei, permiţând rularea clipurilor opoziţiei la postul naţional de televiziune şi difuzarea unui documentar al BBC intitulat "Putin şi Vestul".
"Cerem tuturor să nu se uite în afară, să nu fugă de partea cealaltă şi să nu-şi dezamăgească patria mamă. Nu vom lăsa pe nimeni să-şi impună voinţa asupra noastră, deoarece avem o voinţă proprie", a declarat Putin în faţa unei mulţimi de 130.00