Nurten Yilmaz, şefa Direcţiei pentru Femei din cadrul municipalităţii austriece, explică de ce ar avea nevoie şi Bucureştiul de un astfel de department.
Adevărul: Autoritatea locală vieneză alocă resurse financiare şi umane special pentru locuitoarele acestei capitale de mai bine de 20 de ani. Ce a determinat luarea unei astfel de decizii?
Nurten Yilmaz: Direcţia pentru Femei există în cadrul Primăria Viena încă din 1991. Atunci, un membru al Guvernului Landului Viena a venit cu ideea, dar trebuie să recunosc faptul că la început a fost o decizie politică şi abia apoi am realizat necesitatea acesteia. Astfel, s-a vrut să avem o secţie care să se ocupe de violenţa asupra femeilor şi de egalitatea de şanse. Am pornit cu un buget de 1, 8 milioane de euro şi cu patru oameni, iar acum bugetul este de 8, 8 milioane de euro şi avem 40 de angajate, doar femei.
Totuşi, ce poate face mai mult pentru femei o direcţie locală faţă de o autoritate naţională?
Austria, ca şi România, are şi o autoritate naţională care gestionează problema violenţei asupra femeilor, în familie, dar departamentul la nivel local este necesar şi pentru a descoperi situaţii mai aproape de cetăţeni. Astfel, noi am descoperit în ceea ce priveşte egalitatea de şanse că exact în administraţia locală lucrau prea puţine persoane de sex feminin. Iată ce am schimbat: dacă în 1996 femeile ocupau doar cinci la sută din posturile de şef de departament, acum avem femei şefe pe 35 la sută din joburi. Vom fi mulţumite abia când vom ajunge la 50 la sută.
Cum interacţionaţi şi cu femeile care nu au probleme legate de violenţă domestică?
Le implicăm în procesul de dezvoltare şi de îmbunătăţire al oraşului. De exemplu, atunci când regândim iluminatul stradal dintr-un cartier, le cerem părerea femeilor despre zonele mai periculoase şi în locurile indicate de ele montăm mai multe becuri. L