Doi cățărători orădeni au petrecut o săptămână pe peretele Bardosului, parcurgând un traseu extrem de dificil și dormind într-un cort suspendat, la minus 25 de grade Celsius. S-au hidratat cu zăpadă topită și au cărat cu ei 120 de kilograme de echipament. Fiindcă își doresc ca performanța lor să marcheze o nouă eră în alpinismul românesc, aceștia au boteza traseul parcurs „Zeitgeist“, adică „Spiritul timpului“. Citește aici ce anume le-a ridicat cele mai mari probleme.
Salvamontiștii bihoreni Leslie Fucskó şi Emilian Camerzan au marcat o premieră în alipinismul românesc, în Cheile Bicazului, pe peretele Bardosului. În cele mai reci zile ale lunii februarie, în perioada 15 - 22 a lunii, la -25 de grade Celsius, Leslie Fucskó şi Emilian Camerzan au reuşit să parcurgă, în 7 zile și 6 nopți, un traseu extrem de dificil pe timp de iarnă. În plus, au cărat cu ei pe munte peste 120 de kilograme. „Traseul are un grad de dificultate de 6a+ plus la liber, pasaje de A4 plus la artificial, este de 420 de metri lungime, 300 de metri înălţime, având în total 11 lungimi de coardă", a spus Pinter Istvan, președintele Salvamont Salvaspeo Bihor. Traseele de gradul 6 (extrem de dificil) sunt destinate celor mai buni alpiniști, întrucât străbaterea lor presupune multă agilitate și o forță exceptională în degete. Următorul grad și ultimul este al șaptelea, cel „excepțional de dificil".
Prima tentativă, în 1983
Singura tentativă de parcurgere a acestui traseu le-a aparținut, în 1983, căţărătorilor locali Viorel Boboc şi Mircea Opriș, care au abandonat însă, din cauza gradului mare de dificultate. Pentru cei doi orădeni, ideea premierei s-a născut vara trecută, cu ocazia cursului de iniţiere în tehnici de căţărare stil „big wall", susţinut de către Leslie Fucskó, ghid alpin care trăieşte de mai bine de 20 de ani în Franţa. Performanța alpiniștilor orădeni este cu atât mai