Personal, de ieri si nu de astazi, sunt fascinat de Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin.
Desigur, ceea ce afirm nu da bine in saloanele fine de la Bruxelles, nici de la Bucuresti, cred, cu toate ca si prin aceste locuri este prezent sentimentul in discutie si inca din plin.
Insa nu poti subestima valoarea unui lider de talia lui Vladimir Putin, fara de care Mareata Rusie ramanea o expresie numai in manualele de istorie a Federatiei Ruse.
A reusit sa impuna Rusia ca forta mondiala, respectata, atat din punct de vedere economic, cat si politico-militar.
Ati observat reactia rapida a Germaniei, prin seful diplomatiei, Guido Westerwellw, care inca de luni, adica astazi, a doua zi dupa vot, dis de dimineata, cand nici macar nu se terminase numaratoarea oficiala a voturilor, a anuntat ca Germania doreste sa intareasca “parteneriatul strategic” cu Rusia, precizand: “Rusia este si ramane un partener de o importanta centrala pentru Germania si Europa. De aceea noi dorim sa continuam si sa aprofundam parteneriatul strategic cu Rusia”.
El a adaugat ca Germania doreste “sa lucreze cu presedintele Putin de o maniera constructiva si intr-un climat de incredere”.
Ce ne transmite acest lucru? Desigur, importanta acordata de catre Germania, locomotiva Uniunii Europene, urmata probabil mai repede decat va inchipuiti de SUA, relatiei reciproc avantajoase cu Presedintele Vladimir Putin.
Ce reprezinta pentru Romania un nou mandat de Presedinte al lui Vladimir Putin, in Federatia Rusa?
Poate foarte mult, poate foarte putin, adica, ca si acum, situatie total defavorabila Romaniei in relatiile, cel putin economice, de care ma ocup eu, cu Rusia.
Ne intereseaza un pret bun pentru gazele naturale importate din Federatia Rusa, cu poate alti intermediari, cu fata mai umana, macar la nivelul mediu exportat in statele prietene, c