Un complet al Tribunalului Bucureşti, prezidat de Ana Bombos, i-a condamnat la închisoare cu suspendare pe membrii unei grupări din Bucureşti care au înşelat aproape 100 de cetăţeni străini, în marea lor majoritate nord-americani, dar şi câţiva europeni, prin organizarea de licitaţii trucate pe Internet. Sursa: Reuters
Membrii grupului, cunoscut şi sub denumirea de "Ridicătorii", au acţionat la Bucureşti începând cu anul 2001 şi au produs un prejudiciu de aproape 150.000 de dolari. Din această sumă, cetăţenii străini s-au constituit parte civilă, prin Ambasada SUA, pentru aproximativ 50.000 de dolari.
Restul celor înşelaţi au renunţat să mai aştepte obiectele pe care le plătiseră. Procesul a implicat sesizarea structurilor Interpol, a Ambasadei SUA la Bucureşti, dar şi mandate date de magistraţi pentru ascultarea convorbirilor telefonice ale "Ridicătorilor".
Un întreg mecanism judiciar a lucrat ani întregi pentru destructurarea unei reţele ce opera pe o idee simplă, dar eficace: exploatarea naivităţii unor clienţi occidentali, aflaţi în permanentă căutare de produse ieftine. La finalul procesului, inculpaţii au primit pedepse cu suspendare, cuprinse între 1 şi 3 ani, dar sentinţa nu este definitivă, dosarul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
Preţuri fără concurenţă
Mecanismul de lucru al "Ridicătorilor" era relativ simplu. Pentru început, pentru a nu fi identificaţi, membrii reţelei alegeau una dintre cafenelele cu Internet din Capitală, în special în zonele Universitate şi Piaţa Kogălniceanu, pe care o foloseau pe un timp limitat, ca "birou de lucru".
În următoarea etapă, lansau licitaţii pe Internet, pe site-uri specializate, având grijă ca preţurile propuse să fie "fără concurenţă" şi ofertând tot ceea ce poate fi atractiv pentru tineri, în special bunuri hardware, camere video, aparate foto. Ulterior, printr-o