Magistratii din orasul Geneva din Elvetia considera ca dosarele nenumarate in care sunt implicati cersetorii rromi de origine romana pot duce la paralizarea sistemului judiciar.
Instrumentarea dosarelor ia mult timp, deoarece implica audieri, emiterea de sentinte motivate si acordarea de amenzi, care sunt mereu contestate.
In plus, foarte multe dosare nerezolvate sunt mai vechi de 1 ianuarie 2011, ceea ce reprezinta "un adevarat calvar in termeni de procedura", conform unui judecator, citat de Le Temps.
Rromii sunt ridicati de catre organele de politie din Geneva, iar banii pe care ii primesc din cersit sunt confiscati, ulterior fiind scazuti din amenda. De obicei, ei contesta fiecare sanctiune pe care o primesc.
Insa, uneori, exista si situatii in care sumele confiscate sunt prea mici. Recent, un cersetor a fost sanctionat pentru ca avea in posesie doar 70 de centi.
Aceasta procedura ar trebui optimizata si ar trebui impusa o suma minima pentru care cersetorii ar trebui sa fie amendati, conform vicepresedintelui Curtii de Justitie, Christian Coquoz.
"Este o situatie greu de gestionat chiar si pentru mine", a precizat avocata rromilor, Dina Bazarbachi.
Ea a afirmat ca este depasita de situatie si ca pe biroul sau se afla peste 20 de dosare, ce contin contestatii ale amenzilor primite de rromi.
Cersetorii sunt amendati cu 100 de franci, insa aceasta suma este drastic redusa de judecatori, din cauza saraciei contravenientului.
Astfel, un judecator l-a scutit de plata amenzii pe un batran, care a inceput sa planga in fata completului de judecata atunci cand a fost intrebat de ce venise in Elvetia, considerand consecintele faptei mult prea putin importante ca sa aplice o contraventie.
Pana cand Tribunalul federal nu se va pronunta asupra legalitatii ame