Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat marţi că BNR deţine o rezervă de bani tipăriţi echivalentă cu "câteva zeci de procente bune" din masa monetară, necesară pentru momente de panică bancară precum cele din anii '90-2000
"O panică bancară se tratează cu munţi de bani vizibili. O panică iraţională, moment pe care l-am trăit de câteva ori, ultima dată în 2000, şi niciodată n-a fost tratat cu sfaturi. La ghişeu, dacă ai cumva neinspiraţia să ţii o teorie monetaristă, sporeşti panica, retragerile sunt şi mai mari (...) BNR, să ştiţi că are o rezervă de bani tipăriţi, substanţială, câteva zeci de procente bune din masa monetară. Este un stoc de rezervă indispensabil", a spus Isărescu, în cadrul conferinţei "Masa monetară şi inflaţia", desfăşurată la sediul Băncii Centrale.
Pe de altă parte, guvernatorul BNR a făcut o parabolă dintre inflaţie, masa monetară şi crima de luni seara de la coaforul din centrul Capitalei.
"În mod categoric inflaţia este un fenomen monetar, însă a spune că este un fenomen exclusiv monetar este acelaşi lucru cu a spune că un om împuşcat este un fenomen balistic. În contextul evenimentului de ieri, cred că lumea realizează, ce s-a întâmplat nu a fost exclusiv un fenomen balistic", a mai arătat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Cele mai importante declaraţii ale guvernatorului BNR:
"Relaţia dintre creşterea masei monetare şi inflaţie este simplificată în discursul public. Nu se ţine cont de ecuaţia schimbului şi cele două variabile respectiv viteza de circulaţie a banilor şi cantitatea de servicii şi bunuri în circulaţie".
"O altă preconcepţie este legată de relaţia dintre masa monetară şi productivitate. Creşteţi masa monetară ca să stimulaţi producţia. Istoria ne-a arătat că producţia depinde de alţi factori interni"
"Plata finală se face întotdeauna cu bani tari, ban