În acest moment, în Irlanda, un hoţ se mândreşte cu cel mai îndrăzneţ şi mai ciudat jaf: a furat inima sfântului Laurence O'Toole, patronul spiritual al oraşului Dublin. Incidentul din Christ Church Cathedral a avut loc sâmbătă, dar autorităţile nu au descoperit, până acum, identitatea hoţului.
Nimeni nu a îndrăznit să se atingă de inima sfântului O'Toole în ultimele câteva sute de ani.
Caseta din lemn, în formă de inimă, în care se aflau moaştele, a fost depusă în catedrala din Dublin în secolul al XIII-lea şi nicio persoană nu a încercat, până sâmbătă să fure inima sfântulul O'Toole, printre cele mai importante artefacte din catedrală.
Poliţia irlandeză a precizat că detectivii au urmărit cu atenţie imaginile video înregistrate de camerele de supraveghere, care au surprins cei 40 de vizitatori, de sâmbătă. Identificările nu s-au terminat, iar autorităţile nu au idee asupra identităţii hoţului. Se mai merge pe ipoteza că hoţul s-a ascuns în catedrală de vineri seara, iar sâmbătă, când s-au deschis porţile, a fugit cu caseta în care se afla inima sfântului.
"Este mai mult decât bizar. Nu au atins nimic altceva. Au vrut doar inima sfântului Laurence O'Toole", a precizat un oficial al catedralei, Nuala Kavanagh.
Laurence O'Toole a fost arhiepiscop al oraşului Dublin în perioada 1162-1180. Şi-a câştigat reputaţia ca un mediator priceput între galezi şi normanzi, grupuri rivale cu un scop identic: să preia conducerea Irlandei. O'Toole a murit la vârsta de 58 de ani, în timp ce călătorea în Normandia, tot în misiune de pace. Papa Honorius al III-lea l-a canonizat în 1225, după o serie de miracole care s-au produs la mormândul lui Laurence O'Toole. Inima acestuia este unica rămăşiţă din corpul arhiepiscopului care s-a păstrat până astăzi. Osemintele au fost reînhumate în 1442, însă au fost furate în timpul reformei protest