Premierul Jamaicăi a indicat că ţării sale i-ar prinde bine compensaţii pentru anii "îngrozitori şi brutali" ai sclaviei din timpul Imperiului britanic. Afirmaţia a survenit exact înainte ca Prinţul Harry să ajungă în Jamaica.
Dacă Marea Britanie ar dori să-şi ceară scuze pentru atrocităţile trecutului, "suntem de acord cu asta", spune premierul jamaican, Portia Simpson Miller. Dar nu e suficient. Regina ar trebui să se retragă din funcţia de şef al Commonwealth. Regina este şi suveranul Jamaicăi, de vreme ce ţara face parte din Commonwealth.
"Nicio rasă nu ar trebui să fie supusă la ce au fost supuşi strămoşii noştri. A fost îngrozitor şi brutal", a declarat Simpson Miller, într-un interviu pentru BBC, cu doar câteva ore înainte ca Prinţul Harry să aterizeze în Jamaica. "Ne-am câştigat libertatea cu sudoarea, sângele şi lacrimile strămoşilor noştri. Acum suntem liberi", a spus ea, potrivit "The Telegraph".
Întrebată dacă Marea Britanie ar trebui să compenseze şi financiar pentru greşelile trecutului, proapăta şefă de guvern a răspuns: "Nu ştiu dacă Marea Britanie va fi capabilă să plătească aceste compensaţii. Am auzit cereri în acest sens". Mii de sclavi jamaicani au fost folosiţi de britanici pe plantaţii, între secolele al XVII-lea şi al XIX-lea.
Totuşi, Prinţul Harry (nepotul Reginei Elisabeta a II-a) a fost primit cu onoruri. A fost întâmpinat cu 21 de salve de tun când a ajuns la Kingston. Va participa la dineul oferit de premier. A păşit însă pe un teren minat, diplomatic vorbind. La 50 de ani dupăce Jamaica şi-a obţinut independenţa, noul premier evocă problema sclaviei ţintind de fapt o altă temă: transformarea ţării în republică. Întrebată dacă va organiza un referendum pentru a renunţa la Regină ca şef de stat, Simpson Miller a precizat că nu ştie cât ar mai dura până să se întâmple asta. "Abordăm problema destul