Exploatarea zăcământului de gaze naturale din Marea Neagră ar putea începe "undeva în 2015 - 2017", a afirmat ieri şeful statului, Traian Băsescu, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, susţinând că, din acel moment, România va putea fi independentă energetic.
OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat, la 22 februarie, că au descoperit cantităţi semnificative de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului trecut, prima producţie fiind estimată pentru sfârşitul acestui deceniu.
"Sonda de explorare a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 70,7 metri, rezultând o estimare preliminară privind acumularea de gaze între 1,5 şi 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 şi 84 miliarde metri cubi)", informa în urmă cu o săptămână Petrom.
Petrom împreună cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL) au anunţat la începutul lunii că Domino -1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, indică prezenţa gazelor naturale. Pe măsură ce explorările vor continua, ar putea fi găsite şi alte cantităţi de gaze. Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt în curs de finalizare. Se estimează că adâncimea totală a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Perimetrul Neptun are aproximativ 9.900 km2 în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 m.
În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi Petrom au se