Descoperirea gazelor în Marea Neagră ne dă speranţe. Vom ajunge să nu mai importăm gaze în cel mult zece ani.
Perspectiva independenţei energetice a României nu mai este doar un vis. O spune atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi specialiştii în domeniul energiei.
Rămâne de văzut care este orizontul de timp: trei-patru ani, cât estimează şeful statului, sau până la zece ani, cum spun cei de la Petrom.
"România are perspectiva independenţei energetice totale (...), România poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea însăşi, dar şi pentru multe alte ţări din Europa", a declarat, ieri, şeful statului, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, cea care a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din ultimii ani.
Depozit de 100 de miliarde de metri cubi de gaze
Petrom împreună cu o filială a ExxonMobil a început, în ianuarie, forajul de explorare la sonda Domino- 1 în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre. În februarie, Petrom anunţa descoperirea unui zăcământ de gaze.
Ieri, Traian Băsescu spunea că "vestea bună este că s-a descoperit un zăcământ de circa 100 miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care urmează să fie prospectate în perioada următoare".
În zonă mai cautăresurse energeticeLukoil, Sterling Resources şi Melrose Resources.
Investiţii necesare
Specialiştii în energie consultaţi de EVZ spun că România are toate şansele să-şi câştige independenţa energetică.
"Producţia internă din zăcăminte este în scădere, reducându-se la o treime din 1986 până în 2011, când producţia a fost de puţin peste 11 miliarde metri cubi de gaze. E de dorit ca zăcămintele de pe mare să compenseze scăderea sau chiar să asigure un surplus", ne-au spus aceştia.
Preşedintele Băsescu susţine că "în acest orizont de timp, 2015-2