Partidul Libertăţii (PVV, de extremă dreapta) al lui Geert Wilders, a cerut revenirea la vechea monedă olandeză, guldenul.
Partidul său, care nu este la guvernare, dar de sprijinul căruia premierul Mark Rutte ae nevoie pentru a trece deciziile prin Parlament, devine astfel primul partid european cu o bază electorală largă care optează pentru ieşirea din zona euro.
Citeşte şi:
Noile reguli UE, puse deja la încercare de Olanda şi Spania. Ambele riscă penalizări
"Moneda euro nu este în interesul poporului olandez", a declarat liderul Geert Wilders. "Vrem să fim stăpânii propriii noastre case şi ai propriei noaster ţări, aşa că spun "da" ghildei. Aduceţi-o înapoi", a mai spus liderul populist.
Geert Wilders a luat această decizie după ce a primit zilele trecute un raport realizat de Lombard Street Research (cu sediul la Londra), care concluzionează că Olanda a avut de suferit din cauza introducerii monedei euro. Mai exact, Olanda a scăzut sub Suedia şi Elveţia după ce a adoptat moneda euro, rata sa de creştere economică scăzând de la 3% la 1,25%.
Acelaşi raport a indicat că ar putea fi nevoie de încă 2.400 de miliarde de euro pentru a ţine în viaţă uniunea monetară în următorii trei ani.
"Dacă politicienii de la Haga nu sunt de acord cu raportul, atunci să demonstreze că au curaj şi să organizeze un referendum. Să lase poporul olandez să decidă", a mai spus Wilders, citat de "The Telegraph".
Partidul lui Wilders nu face parte din coaliţia de la guvernare a premierului Mark Rutte. Însă fără sprijinul parlamentar al partidului de extremă dreapta, guvernul nu poate trece legile importante. Premierul Mark Rutte şi Geert Wilders au avut negocieri luni pentru a decide de unde să mai facă economii suplimentare de 16 miliarde de euro. După ce Olanda a semnat noul tratat fiscal al UE, riscă să fie sancţionată dacă nu îşi reduce până a