Profilul de Facebook al unei personae este un indicator profesional mai bun decât un test de inteligenţă, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Socială Aplicată, citat de Business Insider.
Şase experţi în resurse umane au analizat profilele de Facebook a 518 studenţi, urmărind cele cinci trăsături de personalitate care stau la baza psihologiei moderne: extroversie, agreabilitate, nevrozism, conştiinciozitate şi deschidere.
Rezultatele au arătat că aceste trăsături de personalitate se regăsesc în mesajele şi în punctele de vedere pe care utilizatorii le expun pe reţeaua socială.
Evaluările făcute de psihologi corespund în mare măsură cu părerea despre propria persoană a fiecărui subiect, atât cu privire la performanţele profesionale pe care le pot atinge, cât şi în ceea ce priveşte performanţele lor academice.
Cercetătorii spun că rezultatele acestui studiu completează informaţiile existente până în prezent, potrivit cărora oamenii au tendinţa de a exterioriza trăsăturile personalităţii lor în mediul social, prin mecanisme de exprimare precum revendicare sau reţinere.
Totuşi, aceste manifestări ridică probleme de etică şi chiar legale. Intervievatorii evită să pună întrebări legate de rasă, religie sau orientare sexuală viitorilor angajaţi, însă aceste informaţii pot fi culese cu uşurinţă de pe profilele de Facebook ale oamenilor. Odată ajunse la "urechea" angajatorului, aceste informaţii aparent irelevante pot influenţa decizia de alege sau nu pe cineva pentru un anumit post.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că analizarea profilelor de pe reţelele sociale este utilă în evaluarea profesională a unui viitor angajat, solicită puţin timp şi costuri reduse, având în vedere că nu este necesară prezenţa fizică a intervievaţilor.
Profilul de Facebook al unei personae este un indicator profesional mai bun dec