De ce un avocat american originar din Republica Moldova, specializat în imigrări în Statele Unite, și-ar deschide un birou la București?
Vorbește românește, cunoaște legislația SUA și a fost acceptat în baroul unui stat american. Sunt doar câteva dintre atuurile pe care le are Ruslan Bocancea (31 de ani) când discută cu potențialii clienți din România. Și asta se întâmplă o dată la șase săptămâni, când avocatul care locuiește și muncește în Statele Unite vine la București pentru discuții față în față cu clienții săi. Absolvent al Facultății de Drept din Minnesota, acesta a revenit în țară după aproape 11 ani, ca antreprenor, în toamna anului trecut, când a deschis un birou în centrul Capitalei.
„Avocații din România nu pot reprezenta firmele în America pentru obținerea aprobărilor USCIS (United States Citizenship and Immigration Services) referitoare la relocarea unor afaceri sau angajarea cetățenilor români pentru că nu sunt acceptați în barourile americane“, punctează Bocancea unul dintre avantajele pe care le are în relația cu un client român. O variantă mai este și angajarea unui avocat american sau a unei firme specializate în chestiuni de imigrare în SUA. Ca o paranteză: numărul de vize temporare acordate românilor în 2010 (pentru 2011 cifrele nu au fost încă făcute publice) a fost de 31.647 dintr-un total de 36.000 de cereri.
„În fiecare lună discut, în medie, cu 400 de potențiali clienți din toată lumea. Dintre aceștia, aproape 20% înseamnă solicitările din partea celor care ar dori să investească în State. Cei mai mulți vin din zona de IT&C, dar și din alte domenii, precum industria grea“, detaliază Ruslan Bocancea. Mai concret, sunt două variante prin care un investitor poate începe o afacere în SUA: fie să vândă afacerea din România și să demareze un nou business, fie să-și deschidă un birou, așa cum se întâmplă