Unul dintre monumentele dedicate eroilor Constanţei este vandalizat constant, fără a atrage măcar atenţia autorităţilor locale.
Este vorba despre monumentul de pe strada Traian, dedicat eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. Cuvinte ce nu pot fi reproduse şi numele autorilor inscripţiilor acoperă cu vopsea numele celor care şi-au vărsat sângele pentru România. Şi, din nefericire, situaţia se repetă de mulţi ani, fără a convinge autorităţile să ia atitudine şi să lase nepătată memoria şi onoarea eroilor. Fotografiile sunt mai mult decât grăitoare şi reprezintă nu o dovadă a celor spuse, ci un semnal de alarmă pe care ar trebui să-l audă cei care au fost aleşi să vegheze nu numai prezentul, ci şi trecutul. Monumentul eroilor de pe strada Traian a fost gândit ca o medalie comemorativă, având pe cele patru laturi două medalii şi două plăci pe care sunt gravate numele eroilor.
Prima medalie, un basorelief figural din bronz cu dimensiunea de 2,5 X 2,25 metri, simbol de recunoştinţă al patriei, este materializat printr-o icoană reprezentând un arhanghel care sprijină braţul obosit al luptătorului cu spada frântă. Monumentul este realizat de sculptorul Zoanel Gheorghiu, care a cioplit următoarele: „Glorios am ştiut să murim apărându-ne ţara şi pe rege". Monumentul a fost amplasat în curtea regimentului, în zona actualului Centru Militar, şi a fost dezvelit la finele lunii septembrie 1938. Zece ani mai târziu, au fost răzuite de pe faţa sa ultimele cuvinte, rămânând scris doar „Glorios am ştiut să luptam apărându-ne ţara", iar de pe cealaltă faţă a fost astupată Crucea Mihai Viteazu. Mai apoi a fost mutat pe strada Traian.
„Icoana glorioasă a celor 800 de morţi ai Regimentului 34 infanterie"
Aşa cum conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan scria în ZIUA de Constanţa, ediţia din 8 august 2006, autorul monumentului, Zoanel Gheorghiu, a fost un milita