Criza datoriilor de stat a eclipsat un pericol mult mai serios pentru stabilitatea economiei europene: nivelul uriaş de îndatorare a cetăţenilor şi a companiilor.
În pragul unei noi recesiuni, Europa trebuie să-şi mute atenţia de la datoria publică a Greciei către un alt factor de risc, unul mult mai serios, spun economiştii. Datoriile cetăţenilor şi cele ale companiilor au potenţialul de a destabiliza întreaga economie europeană, avertizează aceştia.
Supraîndatorarea nu mai este o problemă limitată la periferia Uniunii Europene. State din „inima" zonei euro, precum Danemarca, Suedia şi Olanda au probleme cu nivelul datoriei private, cea deţinută de cetăţeni şi de companiile autohtone. Nivelul depăşeşte lejer pragul de 160% din PIB, limita impusă de Comisia Europeană pentru datoria privată.
Recesiunea creşte creditele neperformante
Astfel, în contextul reintrării în recesiune (cele mai recente date arată că economia zonei euro s-a contractat în primele trei luni ale anului pentru al doilea trimestru consecutiv), efectuarea serviciului datoriei se va dovedi o provocare pentru tot mai mulţi cetăţeni, iar ponderea creditelor neperformante va începe să crească.
Exact ca în cazul datoriilor publice, când riscul de stat a fost transferat asupra băncilor care împrumutaseră guvernele, vom asista la acelaşi proces, dar în sens invers. Sistemul bancar, şi-aşa deosebit de fragil, s-ar putea confrunta cu o lipsă acută de lichidităţi şi ar putea apela la guverne pentru a le ajuta.
În cazul Olandei, primul factor de risc este nivelul datoriei persoanelor fizice, care a crescut cu o rată anuală de 7% începând din 2000. „Din punctul meu de vedere, creditele ipotecare reprezintă una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale economiei olandeze", a spus Klaas Knot, guvernatorul băncii centrale a statului, citat de Reuters.