Celebrul artist disident chinez Ai Weiwei îşi expune în premieră fotografiile la Paris în celebra sală de la "Jeu de paume". Sutele de imagini ale celui mai cunoscut artist chinez contemporan au fost vizionate şi de colegul nostru Vasile Damian. Agitator sau geniu? Întrebarea merită pusă după ce vezi expoziţia de la Jeu de paume unde sunt prezentate doar o parte din zeciile de mii de fotografii realizate de 30 de ani încoace de Ai Weiwei.
Încarcerat anul trecut, eliberat apoi după două luni dar cu domiciliu forţat impus, artistul-dizident, de asemenea arhitect şi celebru blogger este acuzat de autorităţile comuniste de fraudă fiscală. Asta nu-l împiedică însă să se exprime în mai toate publicaţiile franceze dar şi la RFI unde a acordat un interviu colegilor noştri de la redacţia în limba chineză. Ai Weiwei:
“Este vorba de prima mea expoziţie de mare amploare în Franţa. Chiar dacă sunt expuse numai fotografii de-ale mele, nu e o expoziţie de fotografie ci o expunere a diverselor mele activităţi din ultimii ani: arhitectură, design şi bineînţeles preocupările mele sociale. Fotografia nu este deci obiectul acestei expoziţii ci doar suportul tuturor activităţilor mele artistice”.
Expoziţia pariziană începe cronologic cu prezentarea fotografiilor realizate de Ai Weiwei în timpul sejurului său la New York între anii 1983 şi 1993. Un deceniu în care realizează mii de poze pe model de documentar sau jurnal intim: îi vedem pe amicii săi, americani sau chinezi, îi cunoaştem iubitele dar şi cartierul East Village în care locuia, înţelegem evenimentele care-l obsedează în această lume americană şi anume oameni care locuiesc pe stradă, manifestanţi bătuţi de poliţie, samd.
Ce-l frapează pe vizitator este recurenţa cu care Ai Weiwei se pune singur în scenă, se fotografiază la nesfârşit. Un gest de autoportretizare care-l va face cunoscut însă de abia