"Profesionişti romi în domeniul medical" este numele unei campanii antidiscriminare, care pregăteşte în acelaşi timp cadre medicale din rândul romilor. Scopul: schimbarea mentalităţilor şi pregătirea unei noi generaţii de medici, într-o ţară în care problemele sistemului sanitar determină tot mai multe cadre medicale să-şi caute de lucru în alte state.
Mesajul campaniei: "Copiii romi visează ce îi lăsăm noi să viseze". În cadrul proiectului, sunt oferite 400 de burse pentru tineri romi, care vor să devină cadre medicale.
Andrei Marin, din neamul ursarilor, e unul dintre beneficiarii proiectului. Are 30 de ani şi este elev în anul III la o şcoală postliceală de asistenţi medicali din Ploieşti: "Primul meu episod în care am fost discriminat–şi foarte dureros–a fost undeva în clasa a şaptea. Într-una din zile, doamna profesoară m-a ascultat la limba rusă. Bineînţeles că am citit, nu de nota 9, nu de 10, dar cu siguranţă că de 8 ştiam. Am primit nota 4. În aceeaşi oră, a ascultat o altă colegă, care a citit foarte prost, dar a primit nota 7. Atunci am întrebat-o pe doamna profesoară de ce mi-a dat 4, iar colega a primit o notă mai mare. Nu pentru că puneam nota aia pe frunte, dar m-a durut, învăţasem pentru lecţia respectivă. Doamna profesoară mi-a răspuns, citez "Lasă că voi, ţiganii, nu mergeţi mai departe. Şi când vei fi tu profesor, atunci să dai note". M-a durut enorm chestia asta şi m-a ambiţionat atât de mult încât i-am spus că voi învăţa foarte bine, să-mi depăşesc această condiţie. Şi chiar i-am spus doamnei profesoare: voi învăţa atât de bine, încât vom fi colegi. Voi preda la această şcoală. Asta m-a făcut mai puternic şi m-a ajutat să merg mai departe", spune Andrei Marin.
Detalii despre proiect pe www.profesionistiromi.ro Andrei Marin, intervievat de Ioana Haşu
"Profesionişti romi în domeniul medical" este numele unei ca