Cantităţi mari de cartofi autohtoni din recolta anului trecut încep să se deterioreze în depozite şi vor fi aruncate din cauza importurilor masive care continuă să intre pe piaţa românească, avertizează preşedintele Federaţiei Naţionale „Cartoful“ din România (FNCR), Ioan Benea. „În depozitele din întreaga ţară se află în prezent peste un milion de tone de cartofi care treptat încep să se deterioreze pentru că deja suntem în luna martie“, a spus Benea, citat de revista electronică recolta.eu, editată de federaţia sindicală Agrostar.
„Cantităţile pe care mai reuşim să le vindem la unele supermarketuri sau angrosişti se dau aproape degeaba, cu 30-40 de bani kilogramul, iar fermierii le-au produs cu 50 de bani. Anul trecut pe vremea asta vindeam un kg de cartofi cu 1,20 lei, acum facem protecţie socială în locul statului. Suntem într-o situaţie disperată, iar acest lucru se va repercuta şi în anii viitori“, a declarat Benea. Potrivit liderului federaţiei de profil, „în 2011 am produs integral necesarul de cartofi pentru consumul din România, nu mai trebuiau importuri absolut deloc, dar ne-am pomenit cu foarte mulţi cartofi din afară, iar ai noştri se strică în depozite şi vor fi aruncaţi“.
Atenţie: cartofii prea mari nu sunt buni de consum!
Ioan Benea a mai precizat că majoritatea cartofilor importaţi sunt foarte mari şi nu sunt buni pentru consum. „Ţările din care se importă trebuiau să-i distrugă, având în vedere că diametrul cartofilor buni de consum nu trebuie să depăşească dimensiunea de 8 centimetri“. Benea a adăugat că şi la sămânţa de cartofi certificată vor fi mari probleme pentru că lipsa banilor îi va determina pe producători să cumpere cantităţi mai mici de sămânţă, iar suprafeţele cultivate vor scădea.
„Am făcut numeroase demersuri la Ministerul Agriculturii în ultimii ani dar degeaba. Ar trebui ca Ministerul de Finanţe şi Minis